Brandstofcel vervangt dieselaggregaat

10-05-2023

Datacenterbedrijf NorthC verving een dieselaggregaat voor een brandstofcel op waterstof. Daarmee bespaart het bedrijf 39 ton CO2-uitstoot, en creëert ook een markt voor waterstofproductie. Groepsdirecteur Projecten Ronald van den Bosch deelt dinsdag 16 mei zijn ervaringen tijdens de Inspiratietour.

Branches

ICT-sector

Industrieclusters

Cluster Noord-Nederland

Industrieroutes

Elektrificatie
Waterstof

De datacenterbranche sprak de ambitie uit zijn energieverbruik al in 2030 CO2-neutraal te maken. De ICT-systemen zijn al elektrisch en dus kan de branche redelijk eenvoudig groene stroom inzetten. Toch is er nog een struikelblok: de noodstroomgeneratoren. Deze dieselgeneratoren moeten voorkomen dat kritische digitale diensten uitvallen. Regionaal datacenterbedrijf NorthC plaatste in zijn vestiging in Groningen een brandstofcel op waterstof die de nieuwe datahallen van noodstroom voorziet.

Groepsdirecteur Projecten Ronald van den Bosch van NorthC heeft inmiddels meer dan een half jaar ervaring met de zogenaamde proton exchange membrane (PEM)-brandstofcel. “In Groningen hebben we voor de duurdere PEM-brandstofcellen gekozen omdat we daar eind jaren ’20 op de waterstofleiding van GasUnie kunnen worden aangesloten. We zijn dan met een druk op de knop in een keer volledig CO2-neutraal in dat datacenter. Helaas loopt die leiding niet langs al onze datacenters. Dat deed ons besluiten om bij ons nieuwe datacenter wel waterstof in te zetten, maar dan via een verbrandingsmotor. Deze speciale hybride noodstroomgeneratoren met een gasmotor kunnen zowel op aardgas als waterstof draaien. Maar dat waterstof voor ons de toekomst heeft, mag duidelijk zijn.”

Noodaggregaten

De datacenterbranche krijgt veel maatschappelijke kritiek vanwege het hoge energieverbruik. NorthC doet er dan ook alles aan om zijn energieverbruik te beperken en zijn CO2-voetafdruk te verlagen. “De noodaggregaten zijn essentieel”, zegt Van den Bosch. “Als de stroom wegvalt, kunnen kritische datasystemen uitvallen met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Onze klanten eisen dan ook dat we back-up systemen inzetten die uitval zoveel mogelijk voorkomen. Gelukkig hebben we ze maar zelden nodig. Maar om er zeker van te zijn dat ze werken op het moment dat ze nodig zijn, testen we ze wel maandelijks. En daarmee stoten we toch nog heel wat CO2 uit.”

Brandstofcel

Om deze uitstoot te voorkomen, investeerde NorthC in een PEM-brandstofcel met een vermogen van 500 KW. Deze brandstofcel vervangt de traditionele dieselgenerator die jaarlijks tienduizenden liters diesel verbrandt en daarmee ruim 39 ton CO2 uitstoot. Van den Bosch: “Hoewel ons verbruik in het niet valt bij andere industrietakken, vinden we het belangrijk dat er een betrouwbaar en schoon alternatief komt voor fossiele brandstoffen. De productie van groene waterstof valt momenteel nog tegen, maar als er geen gebruikers zijn, zal dit ook niet snel groeien. We doorbreken zo niet alleen het kip-ei probleem, maar laten de rest van de branche ook zien welke duurzame alternatieven ze kunnen inzetten om hun CO2-uitstoot terug te dringen.”

Duurzame keuzes

“NorthC ontwikkelt momenteel meerdere noodstroomsystemen op groene waterstof”, zegt Van den Bosch. “Naast de PEM-technologie is het ook mogelijk om bestaande dieselmotor-noodstroomgeneratoren geschikt te maken voor waterstof. Als dat lukt, kunnen we bestaande technologie inzetten, wat uiteraard ook duurzaam is. Voor onze nieuwe datacenters richten we ons op de meest logische technologie die aansluit op de locatie zoals PEM in Groningen en gasmotor-noodstroomgeneratoren in Eindhoven.”

Dat de databranche zijn energieverbruik tevens moet terugdringen, is voor Van den Bosch een uitgemaakte zaak. “We kopen al 100% groene stroom in, investeren in eigen groen opwekvermogen en koppelen waar mogelijk restwarmte uit. Bovendien delen we de datacenters zo in dat ze zo weinig mogelijk energie verliezen. De grootste besparing is echter te behalen bij het terugdringen van het dataverbruik. Die uitdaging gaan we graag samen met onze klanten aan. We gebruiken allemaal dagelijks veel data en slaan sommige bestanden ongemerkt op wel meerdere plekken tegelijk op. Er komt steeds meer slimme software op de markt die dit soort dubbele opslag kan voorkomen. Maar dan moet de gebruiker deze wel toepassen.”

Afbeeldingen

Bekijk hier de film van NorthC

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen