Europese steun voor CO2-reducerende projecten

02-06-2023

De Europese Commissie startte onlangs een nieuwe tender voor het Innovation Fund. Deze Europese subsidieregeling steunt bedrijven die CO2-besparende projecten willen starten met een kapitaalinvestering tussen de €2,5 en €7,5 miljoen. Inschrijven kan nog tot en met 19 september.

Het Europese Innovation Fund ondersteunt energie-intensieve bedrijven, en bedrijven die innovatieve energie-opwekkingsprocessen of energie-opslagsystemen ontwikkelen. Typische voorbeelden zijn de metallurgische industrie, de cementindustrie, de (agro)chemie. Maar ook bijvoorbeeld bedrijven die nieuwe batterijen ontwikkelen of op nieuwe manieren windenergie “oogsten”. Tot slot kunnen ook bedrijven die innovatieve processen of producten willen ontwikkelen voor deze bedrijfstakken zich inschrijven voor financiële steun.

Innovatieve CO2-besparing

Bedrijven die in aanmerking komen voor de regeling kunnen maximaal 60% subsidie ontvangen op de totale kapitaalinvestering. Voorwaarde voor de toekenning is dat het om zeer innovatieve projecten gaat die een aanzienlijke hoeveelheid CO2-emissie reduceren. Denk daarbij aan alternatieven voor koolstof-intensieve producten of projecten die koolstof afvangen en opslaan, dan wel hergebruiken (CCUS). Verder komen ook projecten in aanmerking voor energieopslag, industriële elektrificatie en de productie en het gebruik van koolstofvrije waterstof.

Eerder Nederlands succes

Een van de Nederlandse bedrijven die bij een eerdere tender in aanmerking kwamen voor subsidie van het Innovation Fund is Vertoro. Het bedrijf ontwikkelt unieke processen en technologie die lignine verwerken tot waardevolle producten.

Vertoro bouwde een proeffabriek op het Chemelot industrieterrein en bereidt zich voor op de bouw van een opschaling hiervan. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de ruim €4 miljoen uit het Innovation Fund.

Advies en inschrijven

Bedrijven die een project willen opzetten dat past bij het karakter van het Innovation Fund, kunnen voor een globaal advies contact opnemen met RVO. In het bijzonder worden bedrijven aangemoedigd deel te nemen aan het online event op 4 en 5 juli 2023 dat de Europese Commissie voor deze tender organiseert.  

Aanvragen kan tot en met 19 september 2023 via de EU Funding and Tender Portal. Aanbevolen wordt echter minstens enkele dagen voor de deadline, de aanvraag in te dienen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen