Nieuwe branchevereniging NLHydrogen verbindt waterstofketen

26-05-2023

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie onthulde donderdag 25 mei de naam van de nieuwe branchevereniging voor waterstof: NLHydrogen. De branchevereniging vertegenwoordigt bedrijven uit de hele waterstofketen.

Branches

Keramische industrie
Levensmiddelenindustrie
Chemische industrie
Metallurgische industrie
Papier- en kartonindustrie
Glasindustrie
Afval- en recyclingsector
ICT-sector
Olie- en gasexploratiebedrijven
Kunststoffenindustrie

Industrieclusters

Cluster 6
Cluster 7

Industrieroutes

Waterstof

NLHydrogen is de naam van nieuwe branchevereniging voor waterstof. Een aantal bedrijven werkte al samen onder de naam H2-Platform. Dat platform houdt op te bestaan en maakt plaats voor de branchevereniging. Met de lancering van de branchevereniging ontstaat een professionele organisatie met diverse leden, bestuur, staf en werklocatie. Voormalig directeur van het Deltalinqs  Climate Programme Alice Krekt wordt de directeur van het nieuwe platform.

Opwek en gebruik

NLHydrogen vertegenwoordigt bedrijven uit de hele waterstofketen. De branchevereniging heeft zowel aandacht voor de bedrijven en sectoren die waterstof gebruiken in hun productie als bedrijven die bij de productie en import van waterstof betrokken zijn. Dit past bij de snelle ontwikkeling van een waterstofeconomie in Nederland.

Bouwsteen

Waterstof speelt een cruciale rol in de energietransitie. De toepassingen zijn legio: waterstof kan dienen als halfproduct en energiedrager voor de industrie maar bijvoorbeeld ook als brandstof voor transport. Alice Krekt bij BNR: “We hopen een versnelling te kunnen geven aan de waterstofketen in Nederland. Waterstof is een deeloplossing in de transitie naar een duurzame energie- en grondstoffenvoorziening. Het is namelijk niet alleen een oplossing voor zwaar transport, maar ook een belangrijke bouwsteen voor de chemische industrie. We hopen dan ook meer ontwikkelruimte en financiële steun te krijgen van de overheid om echt grote slagen te kunnen maken.”

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen