Meer geld voor vermindering CO₂-uitstoot industrie

27-08-2021

De industrie krijgt meer subsidie om de CO2-uitstoot te verminderen. Het budget van de Versnelde klimaatinvestering industrie (VEKI) is verhoogd met € 54 miljoen. De Topsector Energiestudies Industrie gaat voor de 2e keer open dit jaar met extra budget van € 7,5 miljoen.

De regeling Topsector Energiestudies Industrie krijgt ook een extra programmalijn voor energie-efficiënte productieprocessen. Deze studies naar energie-efficiënte productieprocessen leiden eerder tot echte investeringen. De subsidies maken investeringen in maatregelen met een terugverdientijd langer dan 5 jaar gemakkelijker.

€ 54 miljoen voor VEKI

De VEKI-regeling maakt het aantrekkelijker te investeren in CO2-besparende systemen, apparaten of technieken. Met subsidie verkorten bedrijven hun terugverdientijd. De VEKI-regeling is tot en met 14 december 2021 opengesteld. Het subsidiebudget is verhoogd van € 28 miljoen naar € 82 miljoen. Ook het maximale subsidiebedrag voor ieder project is verhoogd van € 3 miljoen naar € 15 miljoen.

Energie-efficiënte productieprocessen

Ontwikkelt een bedrijf een innovatieve oplossing om kosteneffectief CO2-uitstoot te verminderen? Dan is het soms verstandig de haalbaarheid goed te onderzoeken. Hiervoor is er de regeling Topsector Energiestudies Industrie. Bedrijven krijgen nu ook subsidie voor de kosten om extern kennis in te huren om procesefficiëntiestudies te maken. Het minimale subsidiebedrag is € 50.000.

2e openstelling energiestudies

Voor de Topsector Energiestudies was tot de sluiting op 7 september € 8 miljoen subsidie beschikbaar. Van 15 september tot en met 14 december 2021 is er een 2e openstelling. Hiervoor is het subsidiebudget € 7,5 miljoen. Dat biedt aanvragers extra tijd om een goed projectplan in te dienen.

De regelingen VEKI en Topsector Energiestudies Industrie zijn onderdeel van de Topsector Energie.

Meer weten?

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Topsector Energiestudies Industrie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen