Submenu

Inspiratietour Online: CO2-afvang, -opslag en hergebruik

09-02-2024

Begin

26-11-2024 om 15:00

Einde

26-11-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De snelste en goedkoopste manier om de industriële CO2-uitstoot drastisch te verlagen is door het broeikasgas af te vangen en ondergronds op te slaan. Toch zijn er ook steeds meer partijen die een nuttige toepassing zien voor de organische grondstof. We laten beide kampen aan het woord.

Het Rotterdamse Carbon Capture and Storage (CCS)-project Porthos krijgt steeds meer gestalte. Door aardgas te splitsen in waterstof en CO2 worden de negatieve gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen vermeden. Het koolzuurgas wordt dan offshore ondergronds opgeslagen in uitgeproduceerde gasvelden. Je krijgt tijdens deze inspiratietour een tussenstand van de Nederlandse CCS-projecten.

Toch zijn er ook nuttige toepassingen van CO2 denkbaar. Nu al levert de industrie CO2 aan de glastuinbouw als groeimiddel voor planten. En ook de frisdrankindustrie neemt afgevangen CO2 af. Inmiddels kijkt de chemische industrie ook naar mogelijkheden om het gas te gebruiken als grondstof voor de productie van methanol. Daarmee zouden weer talloze kunststoffen en chemische hulpstoffen kunnen worden gemaakt.

Cookie-instellingen