Platform Verduurzaming Industrie onderstreept belang circulariteit in podcast Groene Groeiers

18-03-2024

Op vrijdag 8 maart schoof Gert Jan Lankhorst van Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) aan in de podcast Groene Groeiers. Hij vertelde over de activiteiten van Platform Verduurzaming Industrie en de rol van circulariteit binnen de Nederlandse industrie.

Industrieroutes

Circulariteit

Lankhorst is een van de initiatiefnemers van het Platform Verduurzaming Industrie. Hij onderkent het belang van circulariteit in het terugdringen van de CO2, naast het verminderen van de CO2-uitstoot afkomstig uit processen.  

De clusteraanpak van het platform zorgt ervoor dat bedrijven in contact met elkaar komen en van elkaar leren. Doordat bedrijven hun deuren openstellen voor een live inspiratietour of hun verhaal met anderen willen delen via het platform, kunnen industriële bedrijven van elkaar leren.  

Circulariteit is een internationale opgave

Lankhorst benadrukt ook dat circulariteit niet alleen een Nederlandse opgave is. “We zijn al heel lang bezig met de energietransitie. Maar in de industrie wordt ook veel CO2 uitgestoten bij heel veel andere processen. De grondstoffen van heel veel producten zijn van fossiele producten.

De schaal is niet Nederland waarin we denken, maar echt Europa. Circulariteit kan heel klein zijn, maar is ook vaak heel groot. Al je wilt denken in termen van het vervangen van fossiele brandstoffen door gerecyclede grondstoffen dan moet je vaak op Europese schaal denken.”

Als wij in Nederland daar nu echt actief mee aan de slag zijn dan zijn we ook een innoverende omgeving waar de technologie wordt ontwikkeld die we kunnen verkopen door de hele wereld. Dus ook voor het verdienvermogen van Nederland, om die industrie hier te kunnen houden, die moet duurzaam en die moet circulair zijn in de toekomst. Hoe eerder we daarmee beginnen, hoe beter onze positie in de wereldmarkt wordt.”

Circulair Papier

Deze boodschap wordt ook onderstreept door de andere studiogasten, waaronder Rene Kort van Schut Papier. Dit bedrijf uit Heelsum bestaat al 400 jaar en is een groene groeier van het eerste uur. Je kunt bij ze terecht voor hoogwaardig papier, zoals aquarelpapier voor kunstenaars. Maar ook voor veiligheidspapier met watermerk, bijvoorbeeld voor contracten.

Kort wil zo zo duurzaam mogelijk produceren en is dan ook trots op de lijst Circulair Papier op de website, waaronder Jeanspapier, Cacaopapier, Loofpapier en Tulpenbollenpapier. Het bedrijf produceert deze soorten papieren al 10 jaar, maar tevreden is Kort nog niet. Hij steekt veel energie in circulair onderzoek en ontwikkeling. Een van de uitdagingen daarbij is een hoge kwaliteit papier van 100% gras.

Kort wil het liefste zoveel mogelijk natuurlijk materiaal uit de omgeving gebruiken in zijn duurzame papier. Al moet hij direct toegeven dat hij heel Europa onder de directe omgeving rekent. "We hebben relatief veel materiaal nodig, met voldoende vezellengte en andere specifieke eisen. Dan kom je in Nederland al snel tekort." Daarmee sluit Kort aan bij de boodschap van Lankhorst: De circulaire economie stopt niet bij de landsgrenzen en moet Europees gedragen worden.

Groene Groeiers

In deze podcast van VNO-NCW en MKB-Nederland vertellen ondernemers en organisatie over onderwerpen op het gebied van de energie-transitie, circulaire productie en biodiversiteit. Naast Gert Jan Lankhorst, waren er gasten aanwezig van het bedrijf Schutpapier, Triple E en DeminX en Krinkels aanwezig. Groene Groeiers is een ondernemersnetwerk van VNO-NCW waarin ondernemers duurzaamheidsuitdagingen aangaan.

Week van de Circulaire Economie

De uitzending vond plaats rond de Week van de Circulaire Economie van 11 tot en 16 maart 2024. Tijdens deze week openen veel innovatieve ondernemingen die zich bezig houden met circulariteit in het hele land hun deuren.

Ook in een uitzending van Groene Groeiers?

Groene Groeiers is altijd op zoek naar nieuwe ondernemers met uitdagingen. Heb jij ook een uitdaging in jouw branche en en wil jij die die met andere oplossen? En wil jij graag daarmee in een uitzending van deze podcast komen.  Stuur een mail naar ons, dan kijken we met je naar mogelijke kansen.

Meer weten?

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen