Er is ook informatie over een andere techniek: ATFD. In de video is nog een derde techniek te zien, Pulsed Electric Field.
Radio Magnetic Freezing (RMF)
De kwaliteit van diepvriesproducten wordt altijd als minder gezien dan de kwaliteit van verse producten. Het nadeel van verse producten is de beperkte houdbaarheidsdatum. Met de RMF-vriestechniek komt de kwaliteit van vriesproducten in de buurt van verse producten. Daarbij duurt het RMF-vriestraject korter, waardoor de technologie energiezuiniger is ten opzichte van vrieshuizen of continue vriezen.
Hoe werkt het?
RMF is een vriestechnologie met koude lucht dat wordt ondersteund door radiogolven en een magneetveld. Dankzij het gebruik van radiogolven en de magneet duurt het vriestraject korter. Het magneetveld richt zich op de watermoleculen. Samen met de radiogolven zorgt dit ervoor dat het product bij lagere temperatuur bevriest en er kleine ijskristallen ontstaan. Een voordeel van kleine ijskristallen is dat het product minder hard is en daardoor eenvoudiger te verwerken. Een voorbeeld hiervan is het RMF-invriezen van overrijp fruit, waarna dit gemakkelijk verwerkt wordt tot sorbetijs.
Resultaat
Door de RMF-techniek duurt het vriestraject korter en is de schade aan het product veel lager. Doordat er minder schade is, is de kwaliteit hoger en de houdbaarheid langer in vergelijking met de conventionele technieken, zoals Individual Quick Freezing (IQF). Het product kan langer in voorraad blijven zonder verlies van kwaliteit.
Ingevroren producten met RMF hebben na ontdooien een hogere kwaliteit dan conventioneel en kunnen als vers verwerkt worden. Hiermee is deze techniek ook interessant als conserveringstechniek, omdat de kwaliteit hoger blijft dan normaal invriezen en er hiermee mogelijkheden ontstaan voor ontkoppeling van oogst & verwerking en benutten van zij- en rest stromen.
Met het verkorte vriestraject wordt energiebesparing gecreëerd, maar RMF biedt ook een oplossing voor voedselverspilling. In de diepvriesketen treedt bijna 50% minder verspilling op dan in de gekoelde en vers keten. Het tegengaan van voedselverspilling levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Zelf aan de slag met het optimaliseren van het productieproces? Download de whitepaper "Je proces opschalen in zes stappen" van Bodec onderaan dit artikel.