In de afgelopen periode is het gebied van de voormalige gaszuiveringsinstallatie van NAM klaargemaakt om de locatie om te vormen tot een heuse energiehub met een mix aan energie uit zon, groen gas en waterstof.
Zon
Eén van de eerste zichtbare ontwikkelingen op het terrein was de bouw van een zonnepark met een vermogen van 12 megawatt. De productie van duurzame elektriciteit is de eerste stap naar een groene energiehub.
Groen Gas
Groen gas is één van de bouwstenen van de groene energiehub op GZI Next. Het is een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas en kan voor dezelfde toepassingen gebruikt worden in de gebouwde omgeving, industrie en zwaar transport. Het wordt gemaakt door vergisting van organische reststromen. De infrastructuur voor het transport is al aanwezig op GZI Next. In 2020 zijn ENGIE, Shell en EBN gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden en haalbaarheid van de productie van groen gas op het voormalige GZI-terrein. Het project heet ‘North Star’.
Waterstof
Groene waterstof is een andere bouwstenen van de groene energiehub. Op GZI Next wordt gewerkt aan een lokale groene waterstofketen: de productie, transport en afname van groene waterstof. Een belangrijk element is de waterstoffabriek, de elektrolyser. Om de toepassing van waterstof in de mobiliteit een boost te geven gaat Shell een 350 bar waterstofvulpunt op het terrein bouwen. Vanaf medio 2022 kunnen vrachtwagens en bussen waterstof tanken op GZI Next. Ook komt er een nieuwe pijpleiding van Gasunie naar het Getec business park voor het transport van waterstof. Zo kan Getec het gebruik van aardgas verminderen door over te stappen op waterstof.