Elektriciteit maakt voor ca 20% uit van het huidige energieverbruik van de FrieslandCampina locaties in Nederland (meer dan 30, waarvan 7 in het ETS-systeem). Het doel is de resterende 80% ook te elektrificeren of te vervangen door hernieuwbare bronnen zoals groene waterstof, biomassa type 2 (agro-afvalproducten) en geothermie. Belangrijke projecten hierin zijn de ombouw van Thermische Damp Compressie indamp installaties naar ‘Reversed Osmose’ (RO) of Mechanische Damp Recompressie (MDR) technologieën. In de afgelopen vijf jaar heeft FrieslandCampina al acht bestaande indampers vervangen en daarnaast ook nog vier nieuwe MVR-installaties (‘Mechanical Vapor Recompression’) gebouwd. Per saldo heeft dit - ten opzichte van het gebruik van de conventionele TVRtechnologie (‘Thermal Vapor Recompression’) - een CO2 -reductie van bijna 90 kton per jaar opgeleverd.
Er is nog veel verbeterpotentieel: circa 100 kton CO2 per jaar. Het vervangen van de resterende installaties vraagt echter hoge investeringen en financieel verantwoorde businesscases zijn moeilijk te maken. Geplande vervangingen en nieuwbouw worden hierdoor uitgesteld en daarnaast is het beschikbare investeringsbudget door verhoging van de ODE verminderd. FrieslandCampina zou bijvoorbeeld van de betaalde ODE belastingen jaarlijks een indamper kunnen vervangen. Een voorbeeld van de uitgestelde vervangingen is die van een tweetal oude TVR-indampers door een RO/MDR-indamper vanwege de zeer lage IRR/Pay Back op de investering. Hierdoor wordt een besparingspotentieel van circa 15 kton CO2 per jaar niet gerealiseerd. Ondersteuning vanuit een energie-efficiency regeling of een SDE++ regeling kan het verschil maken.
Friesland Campina heeft zich ten doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te produceren. Energie- en waterbesparing zijn daarin belangrijke punten.